"Sensoren maken knelpunten zichtbaar en helpen bij een betere spreiding van bezoekers."
Een tentoonstellingsruimte die niet volledig werd bezocht, een leestafel die nauwelijks werd gebruikt en een filmzaal die, in tegenstelling tot wat werd gedacht, wél een goede bezetting had. Het zijn voorbeelden van inzicht in het gebruik van Het Noordbrabants Museum, dankzij metingen met de sensoren van Beyond Eyes. Monitoring van de looproutes en drukte in het museum leidde tot gerichte aanpassingen van de inrichting. En uiteindelijk tot een betere doorstroming en spreiding van de bezoekers.
Linda Janssen is adjunct-directeur van Het Noordbrabants Museum en vond in Beyond Eyes een oplossing voor genoemde problemen. “De laatste jaren zijn we enorm gegroeid in bezoekersaantallen, van 140.000 naar 250.000 bezoekers per jaar,” vertelt Linda. “Deze groei is natuurlijk geweldig en is ook iets waar Het Noordbrabants Museum voortdurend naar streeft. Dit heeft echter ook gevolgen voor ons gebouw. De grote aantallen zorgen voor problemen op drukbezochte plekken zoals de toiletten, maar ook op punten waar bezoekersstromen zich kruisen. Vanuit logistiek perspectief is het dan ook belangrijk dat we enerzijds de doorstroom van bezoekers optimaliseren en anderzijds de bezoekers beter spreiden over ons gebouw. Om dit te realiseren is een aantal vragen belangrijk. Waar en wanneer zijn er opstoppingen? Welke zalen en welke museumstukken worden goed bezocht? Wanneer is het druk bij de garderobe, toiletten en MuseumBrasserie? Om antwoord op dit soort vragen te krijgen, was ik al snel overtuigd van de dienstverlening van Beyond Eyes.”
“De data verkregen uit de sensoren ondersteunen de oplossingen die we in gedachten hadden voor aanpassingen aan ons gebouw. We zien hierdoor waar de knelpunten liggen. Deze inzichten zijn overigens niet alleen behulpzaam bij aanpassingen aan het gebouw, maar ook bij keuzes die we maken bij het ontwerpen van tentoonstellingen. Voor iedere tentoonstelling maken we een nieuw ontwerp. Sinds kort kunnen we bij het maken van zo’n ontwerp rekening houden met inzichten uit de data. Zo bleek uit de eerste resultaten dat een grote leestafel bij de tentoonstelling 'Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen' weinig werd gebruikt, waarna we besloten deze ruimte bij een nieuw ontwerp anders in te richten. Zo zie je dat data je kunnen helpen bij het maken van keuzes.”
“De sensoren van Beyond Eyes en de inzichten die daaruit worden verkregen, vind ik interessant. We staan bij Het Noordbrabants Museum dan ook te trappelen om eventuele nieuwe ontwikkelingen toe te passen. Op dit moment meten we of er iemand in een ruimte aanwezig is. Wanneer blijkt dat vrijwel altijd iemand in een ruimte aanwezig is, kun je ervan uitgaan dat het druk is. Dan rest alleen nog de vraag of het om 20 of 100 mensen gaat. De technische ontwikkelingen* die hiervoor inmiddels in gang zijn gezet, lijken mij op de korte termijn een goede sprong voorwaarts. Dit zou namelijk hele waardevolle data kunnen opleveren.”
“Op de lange termijn lijkt het me mooi om de sensoren te kunnen koppelen aan devices van bezoekers. Hierdoor kunnen zij op eenvoudige wijze verdiepende en wellicht ook gepersonaliseerde informatie ontvangen over bijvoorbeeld het schilderij waar ze op dat moment voor staan. Of dat wanneer ze rechts afslaan, ze een interessante tentoonstelling binnengaan. Technisch gezien en qua privacy is dat wellicht ingewikkeld, maar wél interessant om over na te denken. Met data is namelijk, ook voor musea, veel meer mogelijk dan je misschien zou denken.”
*Tijdens de tentoonstelling Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen voerde de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in samenwerking met Heijmans en Het Noordbrabants Museum een uniek experiment uit dat door middel van de data van Beyond Eyes inzicht moest geven in bewegings- en gedragspatronen van bezoekers van de tentoonstelling, zowel binnen als buiten de poorten van het museum. Het doel was om de beleving van museumbezoekers te verbeteren. Nieuwe inzichten verkrijgen uit beschikbare data is een zoektocht waar het Data Science Team van Heijmans zich continu mee bezig houdt. Het Data Science Team en Beyond Eyes werken samen om verbanden te leggen en inzichten te ontwikkelen uit combinaties van databronnen. Waardevolle inzichten vinden kunnen we niet alleen: dit doen we in continue samenwerking met de klant. Het Noordbrabants Museum heeft na deze eerste ervaring met Beyond Eyes besloten een langere samenwerking aan te gaan, voor de duur van 1 jaar.
Neem dan contact met ons op.