Gebouwen zijn tegenwoordig veel meer dan een stapel stenen. Met behulp van moderne technologische oplossingen kunnen gebouwen terugpraten, leren en dus steeds slimmer worden. Aan inefficiënte bezetting en benutting van gebouwen komt daarmee ook een einde. Met slimme sensoren krijg je namelijk inzichten, en op basis hiervan kan het gebouw efficiënt ingezet worden.
Slimme sensoren bieden oneindige mogelijkheden, maar moeten wel met beleid worden ingezet. In dit artikel worden 3 tips gegeven over hoe je het beste uit het verzamelen van data over bezetting en benutting in je gebouw kunt halen.
Veel facilitair en technisch managers beseffen dat ze ‘iets met data moeten’. Geld investeren in dure data-gedreven oplossingen is echter nutteloos als je geen duidelijke strategie hebt. Stel daarom vooraf een duidelijk doel. Wat wil je met die data doen? Waarvoor ga je de data inzetten? En welke problemen ga je daarmee oplossen?
Het continue meten van de bezetting en benutting van een gebouw geeft je duidelijke inzichten. Zo kan je bijvoorbeeld zien welke ruimtes over- en onderbezet zijn en in welke vergaderruimtes er een hoog percentage no-shows is. Deze data kun je gebruiken ter onderbouwing tijdens gesprekken en discussies met betrekking tot je capaciteit.
Met andere woorden: data is slechts een middel om je inzicht te geven in het gebruik van je gebouw. Het efficiënter benutten van een gebouw vraagt om eigen inzet en plannen ter verbetering. Zo kun je afspraken maken over no-shows met je medewerkers. Of als vergaderruimtes de ene dag overbezet zijn, en de andere dag onderbezet, kun je collega’s vragen op andere dagen te gaan vergaderen.
Gebouwgebruikers hebben meestal andere belangen dan facilitair managers. Ze willen bijvoorbeeld gewoon op een comfortabele plek hun werk kunnen doen. Het woord ‘data’ klinkt vaak maar een beetje eng en roept veel vragen op. Wat gebeurt er dan allemaal met die data? Hoe zit het met de privacy? Het is daarom slim je gebruikers in te lichten over de functie van de sensoren en wat voor een gevolgen dat voor hen heeft.
Beyond Eyes helpt je bij het optimaal benutten van de data die we doormiddel van sensoren verzamelen. Het geeft je inzicht in de bezetting en benutting van werkplekken, vergaderzalen, toiletten en ruimtes in je gebouw. De Beyond Eyes aanwezigheidssensor meet of er in een bepaalde ruimte wel of geen mensen aanwezig zijn. Op deze manier krijg je inzicht in hoe ruimtes gebruikt worden en of het gebouw optimaal benut wordt. Anders inrichten betekent misschien wel efficiënter werken en slimmer gebruik maken van je gebouw!
Bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn ze van twee kantoorlocaties naar één compact gebouw gegaan. Dat leverde een uitdagend huisvestigingsvraagstuk op. Want hoe zorg je dat er toch altijd werkplekken en vergaderzalen beschikbaar zijn? En hoe houd je het comfort in het gebouw op een prettig niveau voor iedereen? Inzichten van Beyond Eyes helpen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verder. We spraken met Paul Rijsdam, facilitair coördinator bij de organisatie.
Ben je benieuwd geworden naar alle mogelijkheden van Beyond Eyes en hoe wij helpen optimaal gebruik te maken van de verzamelde data over bezetting en benutting? Neem dan gerust contact met ons op.