Een groep collega’s heeft een onverwachte vergadering en zoekt een vrije ruimte. Tevergeefs, want alles zit vol. Jij als facilitair manager krijgt vervolgens alle klachten over je heen. Onder- en overbezetting is dan ook hét hoofdpijndossier van menig facility manager. Beyond Eyes geeft door middel van data inzicht in hoe ruimtes worden gebruikt en of het gebouw optimaal en op de juiste manier wordt benut. Om makkelijker met deze data te kunnen werken, is de heatmap in het leven groepen. Maar wat is dit en wat kun je er precies mee? Remco, Product Owner bij Beyond Eyes, legt het je uit.
“Data, data en nog meer data. Onze sensoren genereren enorm veel bruikbare informatie, waarmee je tot in detail kan uitzoeken waar het goed en minder goed gaat in je gebouw qua bezetting en benutting, vertelt Hugo. Uit de praktijk is echter gebleken dat het voor de facility manager nog wel eens lastig kan zijn om direct te zien waar het probleem zich voordoet. Daardoor ontstond de wens om specifiek in te kunnen zoomen op datgene wat goed of juist minder goed gaat. Daarom is de heatmap geïntroduceerd, waarmee je in één oogopslag kan zien hoe de bezetting en benutting van het gebouw zich tot elkaar verhouden. Enerzijds heb je dus alle data tot je beschikking en anderzijds kun je met de heatmap direct problemen vaststellen en daarop reageren.”
“In bovenstaande afbeelding zie je onze heatmap, welke de bezetting van je gebouw visueel weergeeft. De legenda helpt je hierbij. De kleuren geven van links naar rechts het percentage van de bezetting weer. Het is alleen niet zo dat blauw bijvoorbeeld aangeeft dat er geen bezetting is geweest in een bepaalde periode. Er kan immers ook sprake zijn geweest van een lage bezetting. Het verschilt het natuurlijk per situatie en organisatie welke waardes acceptabel zijn en welke juist niet. Ook daar hebben we rekening mee gehouden: in de legenda kun je namelijk zelf aangeven wat de grenswaarden zijn (zie afbeelding hieronder). Zo kun je de heatmap dus als het ware personaliseren op jouw eisen en gebouwgebruik.”